Tijdens de 4e Ronde Tafel (Runde Tisch) van de Infraroodverwarmingsbranche op 10 april 2024 in Würzburg heeft de European Infrared Heating Alliance (EIHA) een nieuw keurmerk voor Infraroodverwarming op de markt geïntroduceerd: het “European Quality Label for Infrared Heating”. Het kwaliteitslabel is ontwikkeld in een meerjarig proces door de IG Infrarood-landenverenigingen van Duitsland, Oostenrijk en de Benelux in samenwerking met de Nederlandse Stichting Binnenklimaattechniek (Stichting Klimaattechniek) en het adviesbureau en testlaboratorium Peutz.

“Het kwaliteitslabel is een belangrijke stap voorwaarts in de standaardisatie van elektrische infraroodverwarming en garandeert de kwaliteit en betrouwbaarheid van de apparaten”, zegt Bas Spekreijse, voorzitter van de EIHA, tijdens het evenement met 70 deelnemers.

Naast hun functie als bijverwarming worden infraroodverwarmingen steeds vaker gebruikt als hoofdverwarming in goed geïsoleerde moderne gebouwen of als onderdeel van een hybride verwarmingssysteem in bestaande bouw. Momenteel zijn er tal van infraroodverwarmingsapparaten beschikbaar via verschillende kanalen voor consumenten en vakbedrijven. “Soms is het onduidelijk welke certificering de producten hebben en of ze überhaupt volgens de norm als infraroodverwarming mogen worden verklaard”, verklaart Spekreijse de achtergrond van de ontwikkeling van het kwaliteitszegel.

Specifiek moeten aan de volgende eisen worden voldaan om het kwaliteitslabel te verkrijgen:

  • Producten moeten verifieerbaar gecertificeerd of geregistreerd zijn door een erkend, onafhankelijk testinstituut (TÜV, ÖVE, VDE of gelijkwaardig) volgens EN 60335-1, EN 60335-2-30 evenals EMC, RoHS en WEEE. De testrapporten en registratiebevestigingen moeten op verzoek beschikbaar zijn.
  • Jaarlijkse productiecontrole door aangemelde instantie dient om het certificaat en de productcomponenten van de producten te waarborgen, d.w.z. conformiteit.
  • Het product is getest volgens de testprocedure gedefinieerd in IEC60675-3:2020 en kan op basis van de producteigenschappen worden geclassificeerd als een “vaste elektrische infraroodverwarming voor lage temperaturen”. Het stralingsefficiëntie van de serie, getest in overeenstemming met de testprocedure gedefinieerd in IEC60675-3:2020, is meer dan 40%.
  • De efficiëntiefactor van de geteste elektrische infraroodverwarmers volgens de ecodesignrichtlijn (2009/125/EG) is hoger dan 38%.

Europees Kwaliteitslabel – Internationale Samenwerking

Het kwaliteitszegel is een initiatief van de European Infrared Heating Alliance (EIHA) en kan worden aangevraagd door haar leden. Tot de leden behoren de Europese koepelorganisatie EIHA, de landelijke verenigingen IG Infrarood Benelux, IG Infrarood Duitsland en IG Infrarood Oostenrijk, evenals fabrikanten en leveranciers uit andere Europese landen die rechtstreeks lid zijn van de EIHA. De organisatorische afhandeling van de aanvragen en toekenning wordt verzorgd door de Nederlandse Stichting Binnenklimaattechniek, de inhoudelijke beoordeling van de aanvragen wordt uitgevoerd door Peutz. Aanvragen kunnen vanaf nu worden ingediend. Vanaf 1 juli 2024 wordt het “European Quality Label for Infrared Heating” toegekend.

Brancheseminar en Conferentie

De “Ronde Tafel van de Infraroodverwarmingsbranche” is een evenement van IG Infrarood Duitsland e.V., waarbij besluitvormers uit de branche, wetenschappers die onderzoek doen naar infraroodverwarming, evenals architecten, planners en energieadviseurs deelnemen. “Het nieuwe Europese kwaliteitszegel zal zorgen voor meer transparantie op de markt voor infraroodverwarming en consumenten zekerheid bieden bij hun investeringsbeslissing”, zegt Lars Keussen, bestuurslid van IG Infrarood Duitsland. Sinds de première in 2021 heeft de Ronde Tafel van de Infraroodverwarmingsbranche zich gevestigd als een jaarlijks evenement voor deelnemers uit Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Zwitserland.