“Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.” Bron: RVO

Zo luidt de bekende toelichting van de bekende en veel gebruikte regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer u gebruik maakt van EIA heeft u als ondernemer dubbel voordeel: uw energiekosten gaan omlaag en u betaalt minder belasting. In de Energielijst leest u welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor EIA en hoe de regeling werkt. Elektrische infraroodpanelen zijn onderdeel van de energielijst (270103), en met goede redenen.

De eigenschappen van verwarmen met infraroodpanelen op gerichte werkplekken leidt tot een zeer efficiënte en comfortabele manier van verwarmen. Het gebruik van infraroodpanelen voor het verwarmen van werkplekken biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen, met name in termen van efficiëntie, comfort en flexibiliteit:

  • Infraroodpanelen verwarmen objecten en mensen direct door infraroodstraling uit te zenden. In hoge ruimtes kan warmte gemakkelijk verloren gaan door convectie (het opstijgen van warme lucht) en vanwege het volume van de ruimtes vergt het verwarmen met convectie veel energie. Infraroodstraling daarentegen verwarmt objecten en mensen direct, waardoor energie-efficiëntie wordt verbeterd en warmteverlies wordt verminderd.
  • Een gezond en comfortabel binnenklimaat is essentieel voor de productiviteit en vitaliteit van de mens. Door infraroodpanelen slim te regelen wordt warmte gelijkmatig verspreid over de ruimte, waardoor een comfortabelere omgeving ontstaat zonder grote temperatuurverschillen. Dit komt mede doordat;
  • Infraroodpanelen over het algemeen een snelle opwarmtijd hebben, wat betekent dat ze snel warmte kunnen genereren zodra ze zijn ingeschakeld. Dit is vooral handig in hoge ruimtes waar traditionele systemen meer tijd nodig hebben om de lucht op te warmen en de warmte gelijkmatig te verdelen.
  • Infraroodpanelen kunnen strategisch worden geplaatst in ruimtes om specifieke zones te verwarmen waar dat nodig is, zoals werkstations of gebieden waar mensen zich verzamelen. Dit biedt een flexibelere en kosten effectievere benadering dan het verwarmen van de hele ruimte met traditionele systemen.
  • Infraroodpanelen hebben over het algemeen minder bewegende delen en vereisen minder onderhoud dan sommige traditionele verwarmingssystemen. Dit kan leiden tot lagere onderhoudskosten en verminderde kans op storingen, vooral in moeilijk bereikbare hoge ruimtes.

Infraroodverwarming biedt meerdere voordelen voor verwarmen van werkplekken, variërend van energie-efficiëntie en comfort tot flexibiliteit. Door te investeren in infraroodverwarming kunnen bedrijven niet alleen de operationele kosten verlagen, maar ook een positieve impact hebben op de werkomgeving en het binnenklimaat.